Darius de Grote is niet oké is de winnaar van het Beste Boek voor Jongeren 2020 (vertaald). Het nieuws werd zojuist bekendgemaakt op Radio 3FM in de show van Frank en Eva: Welkom bij de club!, gepresenteerd door Frank van der Lende en Eva Koreman. Gefeliciteerd Adib Khorram en vertaler Tjalling Bos met deze prachtige prijs! 


Een vijfkoppige jongerenjury  koos dit boek als winnaar nadat een voorselectie van vijf boeken per categorie was samengesteld door een vakjury. Darius de Grote is niet oké is een ontroerende young adult-roman over vriendschap tegen het decor van de betoverende Iraanse stad Yazd.

Coming of age-verhaal
Darius reist met zijn familie af naar Yazd, de woonplaats van zijn ernstig zieke Iraanse opa. Hij is bang moeilijk te kunnen aarden in een land waar hij eigenlijk niets mee heeft, en voelt zich buitengesloten te midden van zijn familie. Hij is het wel gewend – door zijn depressie heeft hij nooit het gevoel gehad ergens makkelijk in te passen. Totdat Darius Sohrab ontmoet. Door Sohrab voelt hij zich beter over wie hij is en begint hij zich steeds meer verbonden te voelen met zijn moederland.

Betoverend Iran
Darius de Grote is niet oké is een ontroerend coming of age-verhaal over vriendschap tegen het decor van de betoverende Iraanse stad Yazd. De roman werd door Publishers Weekly uitgeroepen tot een van de beste young adult-boeken van 2018.

‘Het is zeldzaam om een boek tegen te komen wat zo oprecht en eerlijk voelt. Ik wil Darius de Grote is niet oké nooit meer loslaten.’ - Booksandmacchiatos.com

Lesmateriaal bij dit boek op lezenslessen.nl

 

 

 

Vorig jaar won een Gottmer-titel Beste Boek voor Jongeren 2019 in de categorie "vertaald": Wit konijn, rode wolf van Tom Pollock, vertaald door Esther Ottens. 

 

Meer informatie: