plastic soup surfer

 

De Plastic Soup Surfer is niet tegen plastic - hij is tegen hoe we ermee omgaan. Bioloog en kunstenaar Merijn Tinga kwam in 2014 in actie om aandacht te vragen voor het wereldwijde plasticprobleem. Met bijzondere expedities en gerichte acties in de politiek en het bedrijfsleven heeft hij al veel successen geboekt, zoals de statiegeld op kleine plastic flesjes vanaf juni 2021. Vanaf nu in de winkels!

 

 

plastic

Surfexpedities en recordpogingen

Het begon allemaal met een plastic surfboard. Als fanatiek kitesurfer merkte Merijn Tinga in 2014 dat er steeds meer plastic afval in de zee dreef. Maar hij stond helemaal alleen in zijn ergenis - het leek alsof de politiek, het bedrijfsleven, niemand stilstond bij de vervuiling die het plastic afval met zich meebracht. Hij besloot in actie te komen zoals hij dat als kunstenaar kon en maakte in zijn atelier een surfboard van het verzamelde plastic afval. Vervolgens surfte hij 350 kilometer langs de Nederlandse en Belgische kust. Ook peddelde hij in 28 dagen de Rijn af (1200 km!) op een plastic supboard en windstufte hij van Frankrijk naar Scheveningen. Inmiddels ging het niet meer om louter aandacht vragen voor het plastic-probleem. Merijn bedacht of steunde praktische voorstellen in de Tweede Kamer of in het bedrijfsleven om de plastic vervuiling aan te pakken bij de bron: de consumenten die zorgden voor het plastic zwerfafval én de grote bedrijven die ze produceerden. 

 

 

Doorbraak in de Tweede Kamer 

Merijns doorzettingsvermogen, inzet en passie werd beloond. De eerste grote doorbraak kwam in 2017 met de 'Plastic Soup Surfer motie' die hij indiende met 57.000 verzamelde handtekeningen. Deze motie werd unaniem aangenomen door de hele Tweede Kamer. De regering gaf hiermee aan stappen te ondernemen om binnen 3 jaar tot 90% reductie van zwerfafval door plastic flesjes te komen. Door deze motie werd later doorgevoerd dat vanaf 2021 statiegeld komt op kleine plastic flesjes en in 2023 op plastic blikjes. Ondertussen boekte Merijn meer successen - de papieren wikkels van Anta Flu zijn inmiddels papier geworden, hij wist waterballonnen en plastic confetti uit winkels te weren en dankzij zijn sup-tocht door Nederland gaan we binnenkort afval scheiden op basisscholen.

 

 

Word ook 'plastic smart'

Dit boek is niet tégen plastic, maar pleit voor een nieuwe omgang met plastic, eentje die 'plastic smart' is. Een omgang die postitief is voor zowel burger, politiek, bedrijfsleven én milieu. In Plastic Soup Surfer beschrijft Merijn zijn persoonlijke ontwikkelingsroute. Zijn opmerkelijke reis, begonnen op het strand van Noordwijk, mondt uit in een strijd tegen het hele systeem, van de politiek tot het bedrijfsleven. Zijn verhaal, vol hoogte- en dieptepunten, toont aan dat iedereen het verschil kan maken. Lees meer op de website van de Plastic Soup Surfer, blader door het inkijkexemplaar of luister naar Merijn zelf in het filmpje hieronder. 

 

 

                             plastic soup surfer

 

 

Meer informatie en bestellen:

Plastic Soup Surfer | Merijn Tinga | ISBN 9789064107252 | Paperback |288 blz | € 20,99

 

 


 

Voor de boekhandel/pers

 
 

 

                                                                  plastic soup surfer