Ssst! De tijger slaaptSsst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2018. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 24 januari 2018 landelijk worden gestart met het Nationaal Voorleesontbijt. 

Ssst! De tijger slaapt is een verrassend en interactief prentenboek van Britta Teckentrup. Bijzonder is dat de ballonnen in de tekeningen glanzend zijn, zodat ze net op echte ballonnen lijken.


Het verhaal

Ssst! De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken. Er is alleen een probleem: alle dieren moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft de slimme kikker een idee: alle dieren zweven een voor een met een ballon over de tijger heen.

De lezer moet helpen
Maar de dieren hebben wel hulp nodig. De lezer wordt dan ook aangemoedigd de dieren veilig over de tijger heen te krijgen door te blazen, te aaien, te wiegen en zelfs een slaapliedje te zingen. Zal het alle dieren lukken veilig aan de overkant te komen? En zeg, waar zijn al die ballonnen eigenlijk voor?

Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen komt het Prentenboek van het Jaar uit in een mini-editie voor € 4,95 inclusief app. Deze is verkrijgbaar in alle boekhandels in Nederland. Daarnaast is het boek vanaf november verkrijgbaar mét vingerpopje voor € 15,99.


Britta Teckentrup

Britta is een bekroond en beroemd Duitse illustratrice, auteur en beeldend kunstenaar en wordt in Nederland door Uitgeverij Gottmer uitgegeven. Ze heeft meer dan 70 kinderboeken geschreven en geïllustreerd en die zijn in meer dan 20 verschillende landen gepubliceerd. Haar werk won vele Awards. Vooral in het buitenland heeft ze vele onderscheidingen gekregen. Deze zijn terug te vinden op haar website.


Prentenboek TopTien

Naast dit boek hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2016, die de Prentenboek TopTien compleet maken. Tijdens De Nationale Voorleesdagen 2018, die worden gehouden tot zaterdag 3 februari 2018, krijgen deze tien boeken extra aandacht:

Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup (Gottmer)

Gewoon zoals je bent van Jonny Lambert (Veltman)

Slaap maar fijn, bouwterrein van Sherri Duskey Rinker en Tom Lichtenfeld (Moon)

Antonia van Anke de Vries en Piet Grobler (Lemniscaat)

De kusjeskrokodil van Jozua Douglas en Loes Riphagen (De Fontein)

Alberts Boom van Jenni Desmond (Lemniscaat)

Ik ben bij de dinosaurussen geweest van Edward van de Vendel en Floor de Goede (Querido)

Mijn potje van Anita Bijsterbosch (Clavis)

Mmm… een taart! van Susanne Strasser (Hoogland & Van Klaveren)

Nog even mijn haartjes wassen van Jörg Mühle (Gottmer)

 

De belangrijkste criteria bij het kiezen van de Prentenboek TopTien en het Prentenboek van het Jaar zijn dat het boek een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties heeft en bovendien voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen en vindt voor de 15de keer plaats. 

 

Britta Teckentrup, Ssst! De tijger slaapt, ISBN 9789025765460, € 13,95 | meer informatie en bestellen