Bette Westera heeft de eer om op 5 juni a.s. de eerste gedenkplaats van Nederland te openen. Hieronder het persbericht van Natuurmonumenten.


Met de gedenkplaats Fort Nigtevecht wil Natuurmonumenten tegemoetkomen aan wens van veel mensen om in hun rouw troost te vinden in de natuur. Nabestaanden kunnen in de prachtige natuur rond het fort een eigen gedenkteken plaatsen en de as van hun dierbaren bestemmen of verstrooien. Het fort heeft de status van UNESCO Werelderfgoed en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
Fort bij Nigtevecht
Verscholen in het groen ligt het complex aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Grote delen van het in 1889 gebouwde inundatiefort, de batterijen en liniedijk zijn nog intact. Ook bijzonder is dat naast het fort ook de genieloods en de fortwachterswoning bewaard zijn. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, die rond 1900 gebouwd werd. De 135 km lange verdedigingslinie van dijken, sluizen, batterijen en forten beschermde de hoofdstad Amsterdam tegen invallen, door een groot deel van het omringende land onder water te zetten (inunderen). Fort bij Nigtevecht is een plaats met veel natuurschoon, ruimte en rust. Er leven onder meer futen en kleine karekieten.


Inspiratie om te gedenken
Drie jaar werkte cultureel ondernemer Marian van Weert aan de ontwikkeling van de Gedenkplaats Fort Nigtevecht. Met creatieve workshops, urnen en producten waar een naam of symbool in gezet kan worden inspireert Van Weert nabestaanden ook om zelf een gedenkteken te maken van natuurlijke materialen. De gedenkplaats is iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 18.00 uur en op afspraak.


Herbestemming van erfgoed
Natuurmonumenten is na Stadsherstel de grootste monumentenbezitter van Nederland. Zij heeft diverse forten in haar bezit en zoekt altijd naar een passende herbestemming voor cultureel erfgoed. “Dat bleek een uitdaging bij dit fort. Vanwege zijn robuuste betonnen en bakstenen muren, leent dit gebouw zich niet eenvoudig voor een nieuwe functie. Met deze gedenkplaats hopen wij, samen met de ondernemer, mensen ruimte te bieden om hun geliefden te gedenken, met de natuur als troostgever”, legt Marc van den Tweel uit. De Gedenkplaats Fort Nigtevecht is een goede aanvulling op het natuurbegraven in nieuwe natuurgebieden, waardoor Natuurmonumenten nieuwe en bestaande natuurgebieden kan ontwikkelen en beheren.


Bette Westera
Bette Westera ontving belangrijke kinderboekprijzen voor Doodgewoon, een bundel kindergedichten over de dood met illustraties van Sylvia Weve: de Woutertje Pieterse Prijs 2015 en de Gouden Griffel en Vlag & Wimpel 2015 .


Voor de media:

Geïnteresseerde journalisten zijn welkom bij de opening op 5 juni van 15:00 tot 18.00 in Fort bij Nigtevecht, Velterslaan 1, 1391HV, Abcoude. www.fortnigtevecht.nl

Voor vragen over Gedenkplaats Fort Nigtevecht kunt u contact opnemen met Marian van Weert via 06 - 22520167 of fortnigtevecht@gmail.com

Voor informatie en beeldmateriaal van het fort kunt u contact opnemen met boswachter Marcel Kwant van Natuurmonumenten, via 06-10574355.