Nog even achter mijn oortjes kriebelen en Ik voel, ik voel...een beer stonden op de shortlist Boekstart Babyboekje 2016! Tijdens de Negenmaandenbeurs in februari 2016 is de winnaar bekendgemaakt. Lees nu het juryrapport van de genomineerden.


Nog even achter mijn oortjes kriebelen

In dit hardkartonnen boekje worden de lezertjes uitgenodigd Klein Konijn naar bed te helpen. Tandjes poetsen, pyjama aan, kussen opschudden, instoppen en natuurlijk ook nog lekker even kriebelen en knuffelen. Heel herkenbaar! Mooi uitgevoerd in zacht blauw, geel en rood en twee afgeronde, veilige hoeken. Om lekker samen interactief mee bezig te zijn aan de hand van de opdrachtjes in de goedlopende, eenvoudige tekst.

Mooie, schattige tekeningen, interactief en leuk voor kleine en grotere kinderen. Op elke bladzijde iets om voor te lezen en om te doen. Eerst door de volwassene of broertje of zusje en daarna door het kindje zelf. Een boekje met het thema ‘bedtijd’ dat je meeneemt door een leuk en behapbaar slaapritueel voor konijntje en kind! Dit boekje leidt je als voorlezer door het interactieve bedritueeltje heen, dus eigen fantasie is niet nodig maar kan wel toegevoegd worden! Een boekje wat tot peuterleeftijd leuk blijft en wat na een paar keer zelfs door jonge broertjes of zusjes ‘voorgelezen’ kan worden aan de baby’s.
 

Ik voel, ik voel...een beer

Behalve de twee beertjes op de voorkant van dit stevig uitgevoerde, vierkante boekje, zijn er nog twaalf andere dieren te voelen. Steeds van verschillend materiaal, zodat bijvoorbeeld het gladde, vilten molletje anders voelt dan het zacht

e, bontachtige konijn. Zo zijn er per dubbele pagina elke keer twee dieren te zien, die op de een of andere manier iets met elkaar gemeen hebben: een kat en muis, de mol en het konijn, twee schaapjes en een wolf, een uil en een vleermuis, drie vlinders en een panda, twee pinguïns en twee ijsbeertjes. Het boekje is uitgevoerd in contrasterend zwart-wit met het gele maansikkeltje op de voorkant als enig kleuraccentje.

 

Een prachtig vormgegeven zwartwit voelboekje vol met dieren. Voor de allerkleinsten zijn het de zwart/wit contrasten die ze het beste kunnen zien en onderscheiden, dus daar sluit het boekje mooi op aan. Dit boekje kun je al vanaf dag één in het zicht van je baby zetten of er samen naar kijken en over vertellen! Kan je kindje naar iets reiken, dan kan het de dieren van verschillende materialen zelf voelen. Een boekje wat aanmoedigt om vanaf de eerste dag samen met je baby te lezen!
 De jury koos de shortlist uit alle babyboekjes die zijn verschenen in de afgelopen twee jaar. De jury bestond uit Tischa Neve (kinderpsycholoog), Hilde Tholen (hoofdredacteur Ouders van Nu), Inge Roos (eigenaresse kinderboekwinkel In de Wolken), Bert Golstein (leesconsulent Bibliotheek Helmond- Peel) en Derske van der Beek (voorleescoördinator bij kinderopvang Kindergarden).

Met de verkiezing van Het BoekStart Babyboekje, de boekenprijs voor de allerjongste categorie (0-1,5 jaar), wil BoekStart uitgevers stimuleren meer goede babyboekjes op de markt te brengen. Ook wil de prijs ouders en medewerkers van de kinderopvang een leidraad bieden bij het kiezen van goede babyboekjes.

Kijk voor meer informatie over Boekstart op www.boekstart.nl


Het boek Kiekeboe! van Giuliano Ferri is verkozen tot winnaar van de verkiezing.

Exotische vogels van Marion Billet en Hallo baby! van Roger Priddy waren ook genomineerd.


Jörg Mühle
Nog even achter mijn oortjes kriebelen, ISBN 9789025760472, € 8,95 | Meer informatie

Xavier Deneux, Ik voel, ik voel...een beer, ISBN 9789025760809, € 10,95 | Meer informatie