Sylvia WeveFoto: Chris van Houts

 


Hoera voor Sylvia! Zij ontving de Max Velthuijsprijs!


De Max Velthuijs-prijs voor kinderboekenillustraties 2019 is toegekend aan Sylvia Weve.

 

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 25 maart besloten de Max Velthuijs-prijs voor kinderboekenillustraties 2019 toe te kennen aan Sylvia Weve (Utrecht, 1954). Deze driejaarlijkse oeuvreprijs werd uitgereikt op donderdag 19 september j.l. op een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum.

 

De Max Velthuijs-prijs is aan Sylvia Weve toegkend op voordracht van een jury bestaande uit: Brian Elstak, Olivia Ettema, Jet van Overeem, Floor Rieder (voorzitter) en Emilie Sitzia. De oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken, wordt beheerd door de Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000, gelijk aan de P.C. Hooft- en de Theo Thijssen-prijs. Mance Post nam als eerste deze prijs in ontvangst (2007), andere laureaten zijn Thé Tjong-Khing (2010) , Wim Hofman (2013) en Dick Bruna (2016).

 

Fragment uit het juryrapport:

'Haar illustraties voor kinderboeken zijn trefzeker, getuigen van flair en blinken uit in expressie. [...] Voor elk boek, elk verhaal put Weve uit een palet aan technieken, beeldende middelen en stijlen. Van pentekening en geschilderd werk ot aan digitale collage. Met afwisselend in de hoofdrol: lijn, vorm, of juist kleur. Van eenvoudig en gestileerd tot aan barok. Humoristisch, poëtisch, of een tikkeltje surrealistisch. Weve kan het en doet het. Ze kiest niet alleen waar het verhaal om vraagt, maar ook waar ze zelf zin in heeft.'

Voor uitgeverij Gottmer illustreerde Sylvia Weve vele uitgaven, waaronder Doodgewoon en recentelijk Zo kreeg Midas ezelsoren.