De KIDDO-Leespluim van de maand april 2017 gaat naar het boek De leeuw in de muis van Rachel Bright en Jim Field (ill).

Juryrapport: KIDDO-Leespluim van april 2017


Het verhaal speelt zich af op een Afrikaanse vlakte waar de muis onder aan een oeroude rots een zeer onplezierig, onopvallend bestaan leidt. Bovenop de rots ligt een majestueuze leeuw belangrijk en sterk te zijn. Met zijn GGGRROM dwingt hij bewondering, vrees en respect af. Hij wel, denkt de muis, die wel klein is maar niet dom. Hij realiseert zich dat het brullen, de GROM het doet. Hij wil ook zo’n grom. Dan zien de andere dieren hem misschien en gaan ze niet boven op hem zitten en willen ze zelfs wel zijn vriend zijn.


Gelukkig heeft hij het boek ‘Hoe leer ik grommen’ in de kast staan waaruit hij kan leren hoe hij zich groter kan grommen. Maar zo werkt het natuurlijk niet, grommen en brullen leer je alleen maar van een echte leeuw. Hij raapt al zijn moed bij elkaar en klimt naar de top van de rots waar de leeuw ligt te slapen. ‘Grote Leeuw’, begint hij dapper. De leeuw wordt langzaam wakker, ziet de muis en schrikt zich een ongeluk. Hij begint te trillen, biedt aan plaats te maken voor de muis. En dan begrijpt de muis dat hij bang is voor muizen! Gauw stelt hij de leeuw gerust en voelt zich GROOT. Het is een bijzonder moment waarop hij zich realiseert dat je niet meer waard bent als je groot bent en brult. Ieder mens en ieder dier is diep  van binnen een angstige leeuw en een dappere muis.


Dit grote formaat prentenboek leest lekker voor aan kleuters. De tekst is kort en krachtig en rijmt om de regel. De prenten zijn breed opgezet, mooi van kleur en bieden tal van details waar veel over te zeggen is. De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen. De organisatie is in handen van de redactie van pedagogisch vakblad KIDDO (uitgeverij SWP). De eerste Leespluim werd uitgereikt in mei 2006.

De Leespluimjury bestaat uit: Marijke Bos (Boekstart), Kees Broekhof (Specialist taal en minderheden, Sardes), Coby Faber (vakblad KIDDO), Agnes van Hoesel (KinderMAATwerk), Irma Land (Leesbevordering & Edutainment), Lia Reedijk (Utrechtse Kinderboekwinkel), Anja de Rek (voorheen Skon kinderopvang), Judith Hessels (OBA) en Teresia Spoelman (Bibliotheek Naarden-Bussum).

 

Kijk voor meer informatie op www.leespluim.nl

 

Rachel Bright en Jim Field (ill), De leeuw in de muis, ISBN 9789025766146, € 13,95 | meer informatie en bestellen