Auteursportret Derk VisserHet Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijks stipendium voor beginnend literair talent, is dit jaar toegekend aan onze auteur Derk Visser.

 

De jury over het werk van Derk Visser: “Zijn personages zijn geen ‘denkers’ zoals we in veel adolescentenliteratuur tegenkomen, maar jongeren die ‘leren volgens het leven’; door trial and error. Visser zet hun gedachten, dialogen en wat ze meemaken levensecht neer; rauw en zonder hun wereld mooier te maken dan ze is: een wereld waarin seksualiteit, geweld, (verstoorde) familierelaties en het verlangen naar liefde en veiligheid een hoofdrol spelen. Visser schrijft over hen zonder over hen te oordelen en zonder dat het plat wordt. Integendeel, tussen de kieren van de stoerheid van zijn personages door schemeren kwetsbaarheid, onzekerheid en de vaak nog maar half bewuste verlangens waar alle jongeren mee worstelen.”

 

Het Charlotte Köhler Stipendium bedraagt € 7.000,- en wordt jaarlijks toegekend aan een veelbelovend auteur in een wisselend literair genre. In 2012 is het genre jeugdliteratuur. De jury, die stukken van beginnende auteurs van de afgelopen vijf jaar beoordeelde, bestaat uit Helma van Lierop, Bas Maliepaard en Marco Kunst.

Meer informatie over het Charlotte Köhler Stipendium op de website van Bas Maliepaard

 

De boeken van Derk Visser:

* Landjepik

* Patatje oorlog

* Prikkeldraad (> like de fanpage voor dit boek op Facebook)