De KIDDO-Leespluim van de maand juni 2015 gaat naar het boek Er was eens een prins en die wou een prinses van Martine Bijl en Noëlle Smit.

Juryrapport: KIDDO-Leespluim van juni 2015
Een verhaal zonder woorden spreekt al je zintuigen aan. Je verliest je in detekeningen en vertaalt het “Een groot roze boek met een enorme stapel matrassen in allerlei dessins en kleuren op de voorkant. Bovenop de stapel een prinses die wat ongelukkig kijkt”. Ha, dat is vast de prinses op de erwt. En zo zijn zeven sprookjes met veel verbeeldingskracht, in prachtige kleuren, subtiele details karaktervol uitgebeeld door Noëlle Smit.

Het zijn sprookjes van Grimm, Andersen en Perrault, een leuke keuze. En zo prachtig, met humor op rijm gezet door Martine Bijl! Ieder sprookje heeft zijn eigen rijmschema en krijgt daardoor ook zijn eigen kleur, zijn eigen dynamiek, zijn eigen karakter. De prinses op de erwt heeft een wat huppelende, luchtige cadans tegen een rozig gekleurde achtergrond; De wolf en de zeven geitjes speelt zich af in een donker bos, de dreiging is direct voelbaar, de zinnen zijn wat langer, verhalender, de spanning wordt opgebouwd en ontladen door in het laatste couplet de Geitjes- Bevrijdingsdag te introduceren. De Chinese nachtegaal is een wat meer beschouwend sprookje en de woordkeus en cadans sluiten ook hier weer bij aan. De prinses die haar gouden bal door een kikker uit de modder laat halen en hem bed, bad en brood belooft krijgt het niet makkelijk als ze hem wil negeren wanneer hij binnengelaten wil worden:


De koning, die was opgevoed

met normen en met waarden,
zei: ‘Kind, je hebt het zelf beloofd,
nu moet je het aanvaarden.’
Zo zat die kikker naast haar bord
te smakken en te kwaken,
zij lustte zelfs haar frietjes niet,
maar hij liet het zich smaken.

Ook Het lelijke eendje, De nieuwe kleren van de keizer en De gelaarsde kat zijn sprankelend én sprookjesachtig op rijm
verteld en uitgebeeld. Een goeie voorlezer kan met deze verhalen kinderen laten huiveren, lachen en wegdromen.


De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen. De organisatie is in handen van de redactie van pedagogisch vakblad KIDDO (uitgeverij SWP). De eerste Leespluim werd uitgereikt in mei 2006.

De Leespluimjury bestaat uit: Kees Broekhof (Specialist taal en minderheden, Sardes), Jessica Crezee & Floor

Wesseling (Redactie KIDDO), Agnes van Hoesel (KinderMAATwerk), Irma Land (Leesbevordering & Edutainment),
Lia Reedijk (Utrechtse Kinderboekwinkel), Anja de Rek en Teresia Spoelman (Bibliotheek Naarden-Bussum).

Overleden erelid: Herman Kakebeeke

 

Kijk voor meer informatie op www.leespluim.nl

Martine Bijl en Noëlle Smit, Er was eens een prins en die wou een prinses, ISBN 9789025759148, € 14,95 |
meer informatie en bestellen