De KIDDO-Leespluim van de maand oktober 2014 gaat naar het boek Ik hoef geen bril van Eric Barclay.

Juryrapport: KIDDO-Leespluim van oktober 2014
Op een dag merkte juf Paulien dat Saar niet zo goed op het bord kon kijken. Op de tekening zien we Saar op haar tafeltje staan, turend naar het bord. Haar klasgenoten kijken enigszins verbijsterd naar deze wanhoopspoging. Saar staat er nogal stoïcijns en vastberaden bij. Ook met de muziekles gaat het niet goed, het vioolspel van Saar fladdert de notenbalk uit. En zo gaan er tal van zaken mis, maar steeds als iemand iets over haar ogen zegt, antwoordt Saar: Ik hoef geen bril. Totdat mama haar meeneemt naar de dokter die na een aantal testjes tot de conclusie komt dat Saar een bril nodig heeft. Tot het moment dat Saar haar bril komt passen blijft ze volhouden dat ze geen bril nodig heeft. Maar dan… gaat de wereld voor haar open. Wel blijft ze met bril net zo eigenwijs, koppig en vasthoudend als zonder bril. 

Ik hoef geen bril is een bijzonder geestig verteld en getekend verhaal dat perfect duidelijk maakt waarom een bril handig en nodig is.

De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen. De organisatie is in handen van de redactie van pedagogisch vakblad KIDDO (uitgeverij SWP). De eerste Leespluim werd uitgereikt in mei 2006.

De Leespluimjury bestaat uit: Kees Broekhof (Specialist taal en minderheden, Sardes), Jessica Crezee & Coby Faber (Redactie KIDDO), Agnes van Hoesel (KinderMAATwerk), Herman Kakebeeke (†), Irma Land (Leesbevordering & Edutainment), Lia Reedijk (Utrechtse Kinderboekwinkel) en Anja de Rek en Teresia Spoelman (Bibliotheek Naarden- Bussum).

Kijk voor meer informatie op www.leespluim.nl.

Eric Barclay, Ik hoef geen bril, ISBN 9789025756802, € 13,95 | meer informatie en bestellen