Het mysterieDe Mooiste Boekomslag van 2018 is de omslag van Het mysterie van niks en oneindig veel snot  van Jan Paul Schutten en Floor Rieder.

De omslag is ontworpen door Suzanne Nuis, de illustratie is van Floor Rieder. Op nummer twee eindigt Simpel van Yotam Ottolenghi en de derde plek is voor Pachinko van Min Jin Lee. In totaal stemden ruim 1400 lezers op de website van Libris, de organisator van deze publieksprijs. 

Een goed omslag zegt iets over de inhoud van het boek. Om deze reden riep Libris deze verkiezing in 2012 in het leven. Consumenten kozen uit een shortlist van 20 titels. Daarnaast konden ze zelf een boek nomineren.

“Het winnen van deze prijs is de verdienste van zowel de auteur en de vormgever, als de uitgever. Consumenten kiezen voor een boek dat hen aanspreekt, en daar maakt de omslag een groot deel van uit”, zegt Marcel de Groot, marketing manager van Libris.

“De omslag speelt niet alleen een doorslaggevende rol bij de aanschaf door de consument, ook voor de inkoop is de omslag van groot belang”, zegt Jan Peter Prenger, inkoper bij Libris. “Steeds vaker worden Libris en de Libris-boekhandelaar door uitgevers om advies gevraagd over de omslag van een boek.”

Lezers over Het mysterie van niks en oneindig veel snot:
* Floor Rieder maakte al bij twee eerdere boeken van Jan Paul Schutten prachtige illustraties, zowel voor het omslag als het binnenwerk. Ik dacht dat ze niet mooier konden, maar ik had het mis! Met die donkere achtergrondkleur op het omslag van 'Het mysterie van niks', komt haar vakmanschap nog beter tot zijn recht. De techniek die ze gebruikt (volgens mij heet het 'scraperboarden', maar ik kan het mis hebben) vind ik heel bijzonder. Ze tekent niet met zwart/kleur op wit, maar verft glasplaten en krast daar de lijnen uit.

 * Doet mij denken aan ouderwetse boekomslagen. Nostalgie. Sommige van de gekozen boekomslagen zou je bijna niet kiezen omdat de omslag niet mooi is. Deze zou ik wel kiezen eigenlijk zonder dat ik de inhoud zou kennen. Dus is volgens mij de omslag zeer geslaagd.


 Lees ook:


Jan Paul Schutten & Floor Rieder (ill.), Het mysterie van niks en oneindig veel snot, ISBN 9789025768409, € 27,99, leeftijd: 12+ | meer informatie en bestellen