Toen het oorlog was, 1939-1945Vorig jaar vierden we 75 jaar vrijheid. Bij Gottmer verscheen het boek Toen het oorlog was, 1939-1945 (bekroond met de Zilveren Griffel 2020). Dit informatieve kinderboek (10+) behandelt niet alleen het internationale verloop van de Tweede Wereldoorlog, maar beschrijft ook allerlei facetten van de situatie in Nederland. Een boek dat op geen enkele boekenplank mag ontbreken! 


Het boek is bestemd voor kinderen vanaf ca. 10 jaar, de hoogste klassen in het basisonderwijs maar ook voor de eerste klassen van het voortgezet onderwijs.  Het is precies deze doelgroep, waarvoor een goede uitgave over de Tweede Wereldoorlog in Nederland ontbreekt.

 75 jaar bevrijding

In 2019 en 2020 herdenkt Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien in vrijheid leven. Er zijn steeds minder ooggetuigen die hun verhaal kunnen vertellen. Met dit rijk geïllustreerde overzichtswerk kan een nieuwe generatie zich informeren over gebeurtenissen die niet vergeten mogen worden.

Toen het oorlog was is een boek waarin kinderen kunnen bladeren en verdwalen. Dat antwoord geeft op vragen als ‘Waarom kon je ’s avonds per ongeluk in een gracht vallen?, ‘Wat aten mensen als er niets te eten was?’ en ‘Waarom geloofden veel mensen dat Hitler een goede leider was?’ Het is een boek om over na te denken en met anderen over te praten. Een boek dat in geen enkele schoolklas mag ontbreken.

 

Patsboem! educatief & Irene Goede

Toen het oorlog was is geschreven door Annemiek de Groot, Liesbeth Rosendaal, Roos Jans en Juul Lelieveld van Patsboem! educatief. Zij maakten eerder (jeugd-)uitgaven in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Irene Goede maakte de fraaie illustraties in het boek, die de soms indringende tekst verluchtigen en verduidelijken.

 

> Bekijk hier de eerste pagina's 

Lees hier de verantwoording bij dit boek 

 


 

Kijkkaart

 

Kijk jij op 4 mei naar een herdenking? Download hier de kijkkaart en kruis aan wat je ziet en hoort. Kun jij alles vinden? ⁠

 

 


 

Quiz

 

Bommenwerper

 
 

Quizvragen

* Verplichte velden

 

 


Gratis lesmateriaal 


 

Het boek leent zich uitstekend voor kinderen om zelfstandig te lezen of door te bladeren. Ze kunnen het boek ook gebruiken voor een werkstuk of spreekbeurt. Maar als u graag een aantal onderwerpen uit het boek zou willen uitlichten, is er speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Dit lesmateriaal is zowel individueel als klassikaal te gebruiken.

 

De  strekking van iedere les is hetzelfde: kinderen kijken naar een historische foto uit het boek. Ze doen dit doen volgens de Visible Thinking-methode. Hierbij stel je drie vragen bij een foto of schilderij: Wat zie je? Wat denk je dat je ziet? Wat vraag je je af over wat je ziet? Deze methode wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in musea, om kinderen anders naar beelden te laten kijken. Het is aan te raden om de korte handleiding even goed door te nemen en vooraf samen met de kinderen kort de werkbladen te doorlopen. Ieder werkblad bestaat uit een beeld, een werkblad en een handleiding. 

 

Alle lessen zijn hier gratis te downloaden:

 

Download Werkblad 1

Download Werkblad 2

Download Werkblad 3

Download Werkblad 4

Download Werkblad 5

- Geschikt voor leerlingen in groep (6) 7/8 -

 

 

 


 

Lees verder:

 

Zilveren Griffel voor 'Toen het oorlog was, 1939-1945' van Patsboem! educatief

 

'Toen het oorlog was, 1939-1945' genomineerd voor Kinderjury 2020

 

Annemiek de Groot, Liesbeth Rosendaal e.a. & Irene Goede (ill.), Toen het oorlog was, 1939 - 1945, ISBN 9789025771447, met veel historisch fotomateriaal, € 25,99 | meer informatie en bestellen