Trash_125Trash van Andy Mulligan werd zaterdag 15 september j.l. tijdens de Middag van het Kinderboek bekroond met de Gouden Lijst 2012 voor het beste vertaalde jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar. De vertaling is van Esther Ottens.

 

Uit het juryrapport: 'Het verhaal is meeslepend, aangrijpend en blijft tot het einde toe spannend... het is knap hoe Mulligan hoop biedt zonder de uitzichtloze werkelijkheid al te veel geweld aan te doen. Hij weet de balans perfect te bewaren en moraliseert niet.'

 

Op 19 september werd tevens bekend dat het boek de Jenny Smelik-IBBY prijs 2012 wint.

De Jenny Smelik-IBBY prijs is genoemd naar en ingesteld ter herinnering aan de in 1980 overleden kinderboekenschrijfster Jenny Smelik-Kiggen, en wordt sinds 1982 tweejaarlijks door IBBY-Nederland (International Board on Books for Young People) uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan jeugdliterair werk, waarin de cultuur van etnische minderheden aan de orde komt op een dusdanige wijze dat het een bijdrage levert aan de totstandkoming van een beter begrip voor mensen uit 'minderheidsgroepen' in de breedste zin des woords. De prijs wordt op 2 november uitgereikt.

 

Andy Mulligan (1962) groeide op in Zuid-Londen. Hij werkte tien jaar als theaterdirecteur voordat reizen door Azië hem inspireerden voor de klas te gaan staan. Hij gaf Engelse les en drama in India, Brazilië, Vietnam, de Filipijnen en Engeland, waar hij nu nog steeds woont en full time schrijver is geworden.

 

 

 

Trash is uitgebracht in meer dan 25 landen, genomineerd voor de 2012 Carnegie Medal en wordt binnenkort verfilmd.

Het boek is tevens geselecteerd voor de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

 

Uit de pers:

  • 'Trash heeft dezelfde kwaliteiten als Slumdog Millionaire.' - VPRO gids

 

Lees meer: