Anke KranendonkNaar aanleiding van het verschijnen van Kees naar de koeien stelden we vijf vragen aan Anke Kranendonk:

 

GOTTMER KINDERBOEKEN: Fijn dat er weer een nieuw boek van je is. Recent verscheen ook Slaap je al? voor kinderen van 4 jaar en ouder, maar daarvoor is het een tijdje stil geweest. In welk jaar publiceerde je je eerste kinderboeken en hoeveel zijn er in totaal van je uitgegeven?

ANKE KRANENDONK: Mijn eerste kinderboek kwam uit in 1993 en heet Van huilen krijg je dorst.

Ik had toen een eigen theatergroep, en speelde door het hele land in theaters en op scholen. Vanaf 2000 ben ik me fulltime gaan richten op het schrijven van (kinder)boeken. Sindsdien zijn er meer dan 100 boeken van me verschenen, dikke en dunne.

 


GOTTMER KINDERBOEKEN: Je schrijft voor uiteenlopende leeftijden. Heb je een voorkeur voor een leeftijdscategorie?

ANKE KRANENDONK: Juist niet! Mijn grote plezier is om voor verschillende leeftijden te schrijven. Er dient zich een vraag aan, een fascinatie, een emotie, daar komt een verhaal bij en een hoofdpersoon. De ene keer is die 4, de andere keer 14, of 44.

 

Kees naar de koeien


GOTTMER KINDERBOEKEN: Je schreef al twee eerdere boeken over Kees, Kapitein Kees en Liever een hond. Wat maakt Kees zo bijzonder?

 ANKE KRANENDONK: Ik hou van Kees. Hij is lief, een dromer, hij vindt de dingen soms spannend maar hij gaat er altijd op af. En als iets niet lukt, dan kan hij dat heel goed relativeren. Ja, Kees gaat altijd door.

 


GOTTMER KINDERBOEKEN: In Kees naar de koeien gebeuren allemaal spannende dingen op de boerderij van Sep, er wordt o.a. een kalfje geboren. Hoe wist je zo goed hoe dat allemaal in zijn werk gaat, heeft een boer of veearts meegelezen in de manuscriptfase?

ANKE KRANENDONK: Ik heb goed geluisterd naar mijn zoon die een aantal jaren boerenknecht is geweest, in Nieuw Zeeland en Australië en die prachtig kan vertellen. Ik heb ook goed gekeken toen wij hem hebben opgezocht. 

En eenmaal in de laatste manuscriptfase, heb ik mijn stoere nicht, de koeien-veearts, laten meelezen.

 


GOTTMER KINDERBOEKEN: Zitten er nog meer boeken over Kees aan te komen?

ANKE KRANENDONK: Zoals ik net al zei: ‘Kees gaat altijd door!

 

 

Anke Kranendonk & Ana Sanfelipo (ill.),  Slaap je al?, ISBN 9789025771959, € 15,99 |  meer informatie en bestellen

Anke Kranendonk & Annemarie van Haeringen (ill.), Kees naar de koeien, ISBN 9789025773014, € 15,99 | meer informatie en bestellen