Hé aardbewoner was nog maar nauwelijks verschenen of schrijver Marc ter Horst mocht op scholen gaan vertellen over zijn boek. In elke groep barstten de kinderen van de vragen. Hieronder geeft Marc antwoord op vijf van de leukste vragen.  

 

Waarom heb je dit boek geschreven?

Omdat zo’n boek er nog niet was. Er zijn wel boeken over vulkanen en zo, maar bijna geen kinderboeken die het hele verhaal van de aarde vertellen. En de boeken die er wel zijn, zijn vaak vertalingen. Daarin lees je bijvoorbeeld niet dat we in Nederland ook een vulkaan hebben en dat de Ardennen vroeger heel hoog waren. Bovendien zijn ze vaak best saai, en ook een beetje somber, omdat het al snel gaat over de rommel die wij op aarde maken. Dat vond ik niet nodig. Klimaatverandering staat er bijvoorbeeld wel in, maar het is maar een klein deel van het boek. Net zoals het maar een klein deel is van de geschiedenis van de aarde. 

 

Hoe maak je een boek leuk?

Goeie vraag! Ik denk door afwisseling en door de lezer steeds te verrassen, zodat-ie benieuwd blijft naar de rest van het boek. Je kan bijvoorbeeld vertellen dat elke zandkorrel is begonnen in rotsen in de bergen, maar ik laat in het boek de zandkorrel gewoon zelf zijn levensverhaal vertellen. Bij het stuk over extreem weer geef ik survivaltips. De tijd van de ontdekkingsreizen beschrijf ik in de vorm van een quiz. Zo heeft elk hoofdstuk zijn eigen verrassingen. En wat het ook leuk maakt zijn natuurlijk de illustraties.

 

Heb je de tekeningen zelf gemaakt?

Nee joh, dat kan ik helemaal niet. De illustraties zijn van Wendy Panders. Wat zijn ze goed hè? Toen ik met het plan voor dit boek kwam, heeft de uitgever Wendy gevraagd om de illustraties te maken, omdat zij heel goed foto’s en tekeningen kan combineren. We vonden dat een boek over de aarde niet zonder foto’s kon. Er zijn zo veel mooie plaatjes van. Wendy heeft daar een heel eigen draai aan gegeven. Haar illustraties maken de tekst extra duidelijk en het boek extra leuk.

 

Wat was het moeilijkst om te schrijven?

Ik denk het stuk over eb en vloed. Veel mensen denken dat dat heel simpel is. In schoolboeken staat meestal dat eb en vloed veroorzaakt worden door de aantrekkingskracht van de maan. Maar de maan trekt elke dag maar één keer langs de hemel en toch wordt het twee keer per dag eb en twee keer vloed. Ik moest echt diep in het onderwerp duiken. Ik heb veel informatie opgezocht op internet en een paar deskundigen gevraagd hoe dat nou kon. En uiteindelijk heb ik in het boek een heleboel muizen en een kaasfabriek gebruikt om het uit te leggen.

 

Waarom moet ik dit boek lezen?

Je moet niks, hoor. Maar ik kan wel wat redenen geven. Omdat het leuk is om te lezen natuurlijk. Omdat je beter gaat snappen hoe bijzonder het is om op deze planeet rond te lopen. Omdat je een kei wordt in aardrijkskunde. Omdat je op vakantie heel anders naar bergen, watervallen en stranden gaat kijken. Omdat je het nieuws veel beter gaat snappen. Of het nou over aardbevingen gaat, energie, overstromingen, klimaatverandering, miljoenensteden, orkanen of vulkanen. Het is eigenlijk een soort basisboek voor alle aardbewoners. Vandaar ook de titel.

Marc ter Horst & Wendy Panders (ill), Hé aardbewoner, ISBN 9789025758240, € 17,95 | meer informatie en bestellen