HavikskruidLees nu het spannende YA-debuut Havikskruid van de succesvolle scenarioschrijfster Irena Brignull, een magisch verhaal over vriendschap, liefde, jaloezie en trouw.

 

Fantastische filmscenario's

Irena Brignull is onder andere bekend van haar fantastische filmscenario’s voor The Little Prince (2015) en The Boxtrolls (2014). Toen Brignull een aantal jaar geleden het idee kreeg voor het verhaal dat in Havikskruid wordt verteld, leek het een logische stap om het uit te werken tot een verkoopbaar script. Maar, in plaats van er ingewikkeld project met een filmmaatschappij van te maken, besluit ze het dit keer anders aan te pakken. Havikskruid wordt een project van haarzelf.

 

Eeuwenoude profetie

Havikskruid gaat over een eeuwenoude profetie die werkelijkheid wordt: nu de oude heksenkoningin op sterven ligt, zal het geslacht Havikskruid de nieuwe koningin leveren. En aangezien Ember Havikskruid weinig magische krachten lijkt te bezitten, ligt het voor de hand dat haar nichtje de uitverkorene is. Maar dan kruist de ‘gewone’ sterveling Poppy hun pad. Door haar leren de heksen wat mensen van vlees en bloed voelen: liefde, passie, verdriet, maar al snel ook jaloezie en haat. Als dan ook nog eens blijkt dat Poppy verontrustend veel bijzondere gaven heeft, komt de profetie op losse schroeven te staan…

 

Het lukt Irena Brignull in Havikskruid de verteltechnieken van een roman en een filmscenario met elkaar te verenigen. Zo ontpopt Havikskruid zich tot een verslavende YA-roman waarin het niet moeilijk is om mee te leven met de onvergetelijke personages. Het verhaal blijft boeien tot de laatste pagina!   

 

Leesclub

In de zomermaanden is er in de Hebban Leesclub druk gediscussieerd over Havikskruid van Irena Brignull. De einddatum van de Hebban Leesclub over Haviskruid is inmiddels verstreken en de ervaringen zijn binnen. Pluspunten voor de vormgeving (‘mooie illustraties die passen bij het verhaal’), de manier van schrijven (‘fijn’, ‘vlot’, ‘prachtige zinnen’, ‘zeer gedetailleerd’) en het verhaal (‘best spannend en op momenten ook grappig of juist aangrijpend’). Havikskruid wordt gezien als een boeiende Young Adult waar oudere fantasy-lezers ook van kunnen genieten. Veel van de leesclubbers geven aan dat ze uitkijken naar een vervolg van Havikskruid of een ander volgend boek van Brignull.

 

Als leidraad voor een interessante discussie over Havikskruid, bieden wij hierbij een aantal leesclubvragen aan:

  • Welke momenten of gebeurtenissen in het boek zijn je het meest bijgebleven en waarom? Wat raakte je, vond je grappig, maakte je boos of zette je aan het denken? Heb je misschien een favoriete scène of zin?
  • De plot en structuur van het boek:  passen deze voor jouw gevoel goed in het verhaal? Zijn ze goed gekozen? Is er voldoende spanning en zijn er voldoende wendingen in het verhaal om je geboeid door te laten lezen?
  • Wie zijn de belangrijkste  bijpersonen in het verhaal? Helpen ze je om de drie hoofdpersonen beter te begrijpen en hoe dan?
  • Een belangrijk thema in het boek is de band tussen moeders en dochters. Wat vind je van de keuzes die Raven, Klaver en Melanie als moeder hebben gemaakt? Vind je dat ze dingen anders hadden kunnen of moeten doen, en zo ja, waarom?
  • Hoe denk je dat het Ember zal vergaan in de echte wereld? Wat zal makkelijk voor haar zijn en waar zal ze misschien erg aan moeten wennen?
  • In de heksenkring zijn vrouwen de baas en er mogen geen mannen komen. Denk je dat onze maatschappij er anders uit zou zien als die geleid zou worden door vrouwen? Zo ja, hoe?
  • Zou je zelf in de heksenkring kunnen of willen leven? Waarom wel of niet?
  • Denk je dat dit boek een goede film zou zijn en welke scènes zie je dan al voor je? Welke acteurs zou jij kiezen voor de rollen van Poppy, Ember en Leo?
  • Was je tevreden met het einde van het boek? Zo niet, wat zou jij hebben veranderd?
  • Als je één vraag aan de drie hoofdpersonen van het boek zou mogen stellen, wat zou je van ieder van hen willen weten?

 

Irena Brignull, Havikskruid, ISBN 978 90 257 6118 9, 384 blz., gebonden, € 16,95 | meer informatie en bestellen