4 zomers Afgelopen donderdag 6 oktober is onze auteur Henk Bezemer overleden.

 

Twee jaar geleden werd na lange tijd zijn Vier zomers Zeilen weer in herdruk genomen. Door de jaren heen bleef de vraag naar dit boek maar bestaan, en dat bewijst dat de verhalen van Henk Bezemer tijdloos waren en zijn. Zijn filosofie van zeilen zonder poespas is misschien nu weer actueler dan ooit en de interesse om met weinig en eerlijk de overkant te bereiken, is niet ingehaald door de veelheid aan techniek en de mogelijkheden en (schijn) veiligheid die dat met zich meebrengt.

 

Henk bewees dat je met weinig (maar wel met enorm veel zeemanschap) de meest prachtige tochten kon maken. Zijn 'Zeilen' - ook wel die gele banaan genoemd - was geen mooie boot met top zeileigenschappen, maar Henk was verknocht aan zijn bootje.

 

Maar aan alle reizen komt een einde. Zo ook voor Henk Bezemer. In zijn nawoord staat het volgende toepasselijke citaat: "Naarmate ik dichter bij mijn bestemming kom, verstoort het besef dat de reis ten einde loopt het vredige ritme van mijzelf, de boot en de oceaan." 

Henk leeft voort in zijn levendige verhalen en zijn wijze adviezen hebben nog niets aan kracht ingeboet. Hij zal een blijvende inspiratiebron en baken blijven voor vele zeilers. 

 

Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte bij dit verlies.