Afgelopen zaterdag was het precies 100 jaar geleden dat de officiële oprichtingsvergadering van de Nederlandsche Bond tot het Redden van Drenkelingen plaatsvond. Inmiddels kennen we deze organisatie als de Reddingsbrigade Nederland. Tijdens deze bijzondere dag nam koning Willem-Alexander het allereerste exemplaar van De redder in nood in ontvangst. 

 

De Reddingsbrigade 


De Reddingsbrigade Nederland is in 100 jaar uitgegroeid tot een landelijke vereniging van 166 aangesloten Reddingsbrigades door heel Nederland. Na 100 jaar is het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood nog steeds de missie van de Reddingsbrigade. 5.000 actieve vrijwilligers staan anno nu klaar om Nederland veilig van het water te laten genieten. De koning ontmoette op de jubileumdag vrijwillige redders en medewerkers van de Reddingsbrigade. Hij sprak met ze over preventie, waterhulpverlening en de opleiding tot lifeguard. Koning Willem-Alexander vertelde tijdens deze feestelijke gebeurtenis dat hij in de zomer van 1984 en 1985 als vrijwilliger actief was bij de plaatselijke lifeguards van Southerndown Beach, in Zuid-Wales.

 

Koning ontvangt het boek 'De redder in nood'. Foto: Reddingsbrigade Nederland / RL Photographics  De redder in nood

 

Het boek

De redder in nood beschrijft de geschiedenis van een dynamische brigade. Of het nu gaat om de beroemde schrijver Godfried Bomans, die begin jaren vijftig met een luchtballon neerstort in de Noordzee, of om een stel hippies dat onder invloed van geestverruimende middelen in de jaren zeventig in de Kralingse Plas valt – de leden van de Reddingsbrigade staan altijd paraat en grijpen in. Het boek De redder in nood is een prachtig eerbetoon aan honderd jaar Nederlandse inventiviteit in de strijd tegen verdrinking.
 
Om dit jubileumboek te bestellen klik je op de cover van het boek of hier

Auteurs Micha Peters en Jurryt van de Vooren zijn historici en eigenaars van de website Sportgeschiedenis.nl. Ze werkten ook als journalist voor NRC Handelsblad, Het Parool, de VPRO, Andere Tijden Sport en het Olympisch Stadion Amsterdam. Bekijk een mooie samenvatting van de 100 jaar Reddingsbrigade Nederland Jubileumdag hieronder terug: