Voor iedereen die richting dit gevarieerde en uitdagende vaargebied wilt af zeilen, is de Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee verplichte kost. René neemt de lezer mee langs zijn favoriete havens en baaien, begeleid hem langs rotsen en zandbanken, bespreekt de meest economische keuzen voor kaarten en pilots en geeft informatie over het weer. 


In deze gids vindt men verder velerlei kaarten voor de planning van een tocht, maar bovendien verhalen over smakelijke ontmoetingen en belevenissen in een zeilgebied waar 's zomers de zon nauwlijks ondergaat. Wij kregen de gelegeheid om René Vleut enkele vragen te stellen over zijn favoriete vaargebied! 


1. Wat is de aantrekkingskracht van Scandinavië en de Oostzee?
Scandinavië en de Oostzee biedt een mooie combinatie van zowel groot als klein zeilwater. 

2. Wat maakt het mooi en/of lastig zeilwater?
Het is er zeer gevarieerd: je vind er vele eilandjes waar je tussendoor kunt varen, kleine nostalgische haventjes waar je kunt aanmeren maar ook prachtige scherenkusten. Het is te vergelijken alsof je op het IJsselmeer of de Waddenzee vaart. Maar om er te komen moet je via de Duitse bocht, daar is het wel opletten geblazen, want dat is een van de lastigste vaargebieden van West-Europa.

3. Op welke plek(ken) moeten mensen die naar dit gebied afzeilen, echt zijn geweest?
Drie plekken die ik echt kan aanraden zijn Gotland, een Zweeds eiland in de Oostzee. In Visby, de hoofdstad van het eiland, waan je jezelf in een middeleeuwse Hanzestad. Daarnaast vind je aan de Duitse Oostzeekust talloze plekken, ideaal voor gezinnen, liefhebbers van watersport of mensen die rust opzoeken. Maar vergeet ook niet Denemarken met zijn vele eilanden en ankerplekken. Vooral de zuidkust van Fünen is erg mooi.

4. Welke plek is u tijdens uw reizen het meest bijgebleven?
Als ik één plek moet uitkiezen, dan ga ik voor Utklippan. Een Zweedse vuurtoren gebouwd op twee kleine eilandjes in de zee, een heel bijzonder en prachtig beeld! 

5. Staat er in de toekomst nog een grote reis op de planning?
Ik heb nog geen concrete plannen voor een reis, maar als ik ga, wil ik naar de westkust van Noorwegen, langs de indrukwekkende fjorden varen.

 

Utklippan Visby