Scheepspraat


Iedere maand plaatsen wij een leuke anekdote uit een van onze nautische boeken. Deze week een stukje van Frank Koorneef, auteur van de Vaarwijzer Belgische binnenwateren.

 

Op de verkeerde plek

Onderweg van Gent naar Brugge komen we even voor twaalf uur aan bij de beweegbare Moerbruggebrug. We melden ons via de marifoon op het kanaal van de centrale brugbediening van de stad Brugge, maar er komt geen reactie. Nog maar eens proberen. Ondertussen waaien we langzaam naar de kant, dus we besluiten aan te leggen. Lopend ga ik bij de brug kijken, maar ik zie geen teken van leven in het brugwachterhuisje. Ook geen verhelderent bordje met een telefoonnummer. Het is volslagen onduidelijk waarom de brug niet bediend wordt. We besluiten eerst maar te lunchen in de hoop dat er straks een brugwachter verschijnt. Tijdens het eten komt van de andere kant een langzaam varend vrachtschip aan varen. Tegen de tijd dat het schip voor de brug ligt gaat het brugdek langzaam omhoog. We gooien los en nadat het vrachtschip door de brug is, mogen ook wij de brug passeren. We vervolgen onze tocht naar Brugge.

Vlak voor de volgende beweegbare brug staat een bordje langs de kant, waarop uitgebreid uitglelegd staat dat er spertijden zijn, met eronder een telefoonnummer voor meer inlichtingen. Dat bord had beter bij de eerste brug kunnen staan!

 

Bestel de Vaarwijzer Belgische binnenwateren hier.