Het lijkt een onmogelijke uitkomst van een vakantie, maar het is helaas niet ondenkbaar: in augustus 2014 maken Wilbert van Haneghem en zijn vriendin Marjan een vierdaagse bootreis van Lombok naar Komodo. Midden op zee gaat het mis: hun boot maakt water en dreigt te zinken. De 25 mensen aan boord moeten twee dagen en nachten overleven in zee, in de brandende zon en zonder eten en drinken, tot ze uiteindelijk bij toeval door vissers worden gered.

Wij vroegen Wilbert naar zijn ervaringen, en hoe hij terugkijkt op de dagen waarin hij voortdurend met de dood geconfronteerd werd.

 

Wat was het moeilijkste moment tijdens je reis?
Op zondagmiddag rond drie uur kwam een vissersbootje relatief dichtbij. We zagen dat de bemanning op hun dak klom en we zwaaiden en schreeuwden naar ze, maar ze voeren door. We hebben ze niet meer gezien. Iedereen was doodstil en de lucht kleurde langzaam oranjerood, we beseften dat de derde nacht op open zee er snel aankwam. 

 

Waren er ook momenten waar je wel met blijdschap op terug kijkt?
Het mooiste moment is makkelijk: toen mijn vriendin Marjan mij ten huwelijk vroeg, midden op open zee. Ze zei dat ze zo trots op me was en met me wilden trouwen als we het zouden overleven. 

 

Wat heb je van deze gebeurtenis kunnen meenemen?
Deze gebeurtenis heeft bevestigd wat ik al wist en hoe ik al leefde: pluk de dag want het kan zo voorbij zijn. Ik sta nu nog wat relaxter in het leven, denk ik. En ik ben opener geworden, ook door het schrijven van Schipbreuk in het paradijs, over mijn emoties en moeilijke momenten in mijn leven.

 

Wat jij hebt meegemaakt is geen zeldzame gebeurtenis in Indonesië. Onlangs was in het nieuws dat er twee mensen zijn omgekomen bij een brand op een veerboot in Bali, waar bovendien 17 mensen gewond raakten. Wat vind jij van de praktijk in Indonesië?
Zulke Nieuwsberichten raken mij zeer. Ik leef mee en word boos als ik me realiseer dat de rederijen niets veranderen; het gaat ze om het geld van de toerist en de veiligheid komt pas daarna. Ik adviseer reizigers die naar Komodo willen om via Flores te vliegen en daar een boottrip van een paar uur te maken in plaats van vier dagen op zee door te brengen. Vlieg dus meer dan dat je op een boot zit. Dit is alleen niet altijd even makkelijk in een land met 17.000 eilanden. De ultieme tip is: neem je eigen boot mee. Maar helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Maar blijf reizen, thuis gebeuren ten slotte de meeste ongelukken schijnt!

 

Schipbreuk in het paradijs is een aangrijpend boek over een uit de hand gelopen vakantie. Dit spannende waargebeurde verhaal ligt vanaf 28 oktober in de winkel en kost €17,95.


schipbreuk cover