Aan boord kan vanalles misgaan, een acute bloedneus, zeeziekte, of zelfs een botbreuk. Daarom is het een goed idee om altijd een medisch handboek aan boord te hebben, zoals het Medisch handboek voor watersporters van Fulco van der Leer. Hieronder legt hij uit wat je moet doen als je een vishaakje door je vinger krijgt. 


Aan boord ter ontspanning de hengel uitgegooid? Tijdens het vissen komt het regelmatig voor dat er een haakje in de vinger of huid terechtkomt. Bij vishaakjes zonder weerhaak is de verwijdering vrij wimel en gelden de regel van goede wondverzorging. Bij een wekhaakje is de verwijdering echter ingewikkelder en bovenal een stuk pijnlijker. Als he thaakje erg diep zit of je voelt je onvoldoende zeker onderstande procedure uitte voeren, zoek dan medische hulp. Het is van belang dat het haakje onderweg niet meer kan bewegen. Leg het liefst schoon zacht materiaal kleine rolletjes verband, rollejtes gescheurde theedoek) rondom het haakje om te fixeren en leg hieromheen een verband aan of gebruik weer een lapje stof met tape eromheen, niet te strak uiteraard. Houd de getroffen vinger of plek hoog en ga iindien mogelijk naar de eerste hulp. Zitje nog wat langer op het water of wil je liever verder vissen, neem dan wat pijnstilling (twee paracetamol van 500 mg) en vraag een medematroos om hulp. Controleer eerst of je gereedschap aan boord hebt om he weerhaakje mee afte knippen (tang of iets dergelijks).

 

vishaakje

Hoe te herkennen?

Tja... het moge duidelijk zijn.

 

Wat te doen?

- Duw de punt van het weerhaakje in een bocht door tot het weer uit de huid naar buiten komt.

- Knip het haakje met een tang af en verwijder de vishaak

- Laat even bloeden en mak dan grondig met water schoon, laat het bijvoorbeeld een kwartier weken in soda, biotex of een ander ontsmettingsmiddel.

- Maak goed droog en leg een verbandje of pleister aan om bacteriën uit de gaatjes te weren.

- Houd rekening met infectiegevaar, controleer of de huid zich binnen enkele dagen herstelt.

- Controleer of iemand de afgelopen tien jaar een tetanusprik gehad heeft. Zo niet dan kan dat nog tot 72 uur na de verwonding bij een huisarts of eerste hulp.

 

 

 

 

In het Medisch handboek voor watersporters vind je nog veel meer medische instructies voor aan boord. Van het behandelen van schaafwonden tot het omgaan met een klaplong. Je koop het boek hier.